Cookie-urile      Politica de confidențialitate
ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Sighisoara

Slujire Arhierească în parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighişoara

Slujire Arhierească în parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighişoara Duminică, 14 februarie, când facem pomenirea Sfinţilor Cuvioşi Auxentie, Maron şi Avraam, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 17-a după Rusalii, numită şi a Cananeencei. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie este cuprinsă în capitolul 15 din evanghelia după Matei, versetele 21 - 28.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această ultimă duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioşilor mureşeni. Arhipăstorul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la Biserica cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” a parohiei Sighişoara V.

Paroh şi slujitor la altarul acestei comunităţi dreptcredincioase este Părintele Ioan Cosmin Boian.

Părintele paroh ne-a vorbit despre vizita ierarhului şi istoricul acestui locaş de cult.

„Parohia Ortodoxă Română Sighişoara V, având hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”, aparţine din punct de vedere administrativ de Protopopiatul Ortodox Român Sighişoara, Arhiepiscopia Alba Iulia. După revoluţia din 1989 şi în oraşul Sighişoara, frumoasa perlă a Târnavelor, se conturează ideea înfiinţării mai multor parohii ortodoxe, pentru a putea face faţă nevoilor spirituale a bunilor credincioşi sighişoreni.

Parohia noastră, având ca paroh pe Părintele iconom, Boian Ioan Cosmin, ia fiinţă la 1 august 1997 deservind atât o zonă de case, mai veche a oraşului precum şi o parte a unui cartier de blocuri.

Piatra de temelie a bisericii este aşezată la 7 septembrie 2000, iar în aprilie 2004 încep lucrările la fundaţia bisericii cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”. După 2 ani, în anul 2006 se termină lucrările la demisolul bisericii, demisol protejat de un acoperiş provizoriu. În anul 2007 se începe lucrarea propriuzisă de zidire a bisericii, lucrare terminată în anul 2008. În anul 2009 se toarnă cupolele, bolţile, cupola centrală, şi se ridică turnul. În aprilie 2010 se începe construirea acoperişului din structură lemnoasă, învelită în ţiglă şi se termină în luna iunie cu montarea crucilor pe cupole şi turn. Începând cu 15 august 2011, în subsolul amenajat se începe activitatea de săvârşire a serviciilor religioase.

La 19 martie 2012, în parohia noastră, are loc prima vizită pastorală a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu, prilej de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru bunii, tare bunii credincioşi ai noştri.

În continuare desfăşurăm ample lucrări de finisare, de ducere la bun sfârşit a construcţiei bisericii.

Duminică 14 februarie 2016, avem marea bucurie, de a primi, cu drag, în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, care va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, va adresa cuvânt de învăţătură şi va binecuvânta pe credincioşii prezenţi în sfânta Biserică precum şi lucrările în desfăşurare.

Vizita Înaltpreasfinției Sale în parohia noastă vine ca un îndemn de continuare a bunei lucrări de ridicare a unui locaș de închinare întru slava lui Dumnezeu și pentru mântuirea credincioșilor. Bucuria întâlnirii credincioșilor cu Întâistătătorul Arhiepiscopiei noatre este mare și așteptăm cu nerăbdare și dorim ca bunul Dumnezeu să-i dăruiască mulți ani, să ne păstorească și să vină mai des la noi în parohie.”