ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Sighișoara

Vizite canonice în protopopiatul Sighișoara

Vizite canonice în protopopiatul Sighișoara Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a continuat astăzi, 17 mai a.c., itinerariul pastoral-misionar pe plaiurile mureșene, poposind în protopopiatul Sighișoara. Însoțit fiind de către părintele protopop Ovidiu Dan, Ierarhul nostru a fost oaspetele mai multor instituții publice, școli, spitale și parohii.

Începând cu ora 9:00, Arhipăstorul Alba Iuliei a început șirul vizitelor canonice, vizitând sediul Primăriei Municipiului Sighișoara. Aici a fost întâmpinat de către domnul primar Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean și de către angajații instituției. În frumoasa sală de ședințe a clădirii primăriei, Arhiepiscopul nostru a rostit o alocuțiune despre bucuria slujirii semenilor noștri.

De la această instituție aflată în interiorul cetății istorice a Sighișoarei, Întâistătătorul nostru s-a îndreptat către biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” unde a fost întâmpinat de către un număr mare de credincioși, îmbrăcați în costume tradiționale românești. Enoriașii parohiei Sighișoara VI sunt păstoriți de către părintele Antonel Crăciun. Ierarhul nostru a rostit un scurt cuvânt de învățătură în care le-a tâlcuit semnificația profundă a imnului pascal „Hristos a înviat”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a ajuns în mijlocul copiilor de la Școala Gimnazială „Victor Jinga”, aflată sub conducerea doamnei director Gyöngyi Agnes Secășan. În cadrul unei ore deschise, Ierarhul nostru le-a vorbit elevilor claselor a VII-a și a VIII-a despre roadele ascultării față de dascăli și de părinți și despre importanța menținerii constante a unei curății sufletești, din perioada copilăriei și până la bătrânețe. Copiii au fost binecuvântață de către Arhiereul nostru și au primit iconițe cu Mântuitorul Hristos și Maica Domnului.

De aici, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat bolnavii de la secțiile Interne, Chirurgie și Hemodializă din cadrul Spitalului Municipal din Sighișoara. Însoțit de către doamna Dr. Aurelia Mașca, managerul instituției, și de către doamna director medical Carmina-Mirela Tircoveanu, Chiriarhul nostru a stat de vorbă cu pacienții, i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe în dar. De asemenea, a vizitat și Capela Spitalului, unde slujește părintele Oliviu Dan.

Mai departe, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vizitat Unitatea Militară 01752 Batalion 72 Apărare CBRN Negru Vodă, aflată sub comanda locotenentului colonel Claudiu Margin. Arhiepiscopul nostru le-a adresat soldaților un cuvânt prin care i-a încurajat să fie mereu, în tot ceea ce fac, ca niște ostași ai lui Hristos, pentru binele țării și lumii întregi. În incinta unității, a vizitat micul paraclis de rugăciune al soldaților și muzeul militar ce expune obiecte de luptă specifice, încă din al Doilea Război Mondial.

După aceasta, Întâistătătorul Alba Iuliei a vizitat parohia Albești, aflată sub povățuirea preoților Ioan Nistor și Augustin Corfariu, și parohia Boiu, păstorită de către părintele Gabriel-Mihail Irimie. Ierarhul nostru i-a îndemnat pe credincioșii din aceste parohii să-L slujească cu devotament pe Hristos, Mântuitorul nostru, și să trăiască pe deplin viața liturgică a Bisericii noastre. Despre aceste zile petrecute printre credincioșii mureșeni, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus următoarele:

În aceste zile de primăvară: duminică, luni, marți și miercuri, m-am aflat pe frumoasele meleaguri ale județului Mureș, efectuând o serie de vizite pastorale. În protopopiatele Târgu-Mureș și Reghin, iar astăzi în protopopiatul Sighișoara, am fost oaspetele unor instituții publice, școli, spitale și parohii. Pretutindeni, m-am bucurat de bună-primire și de căldura sufletească a credincioșilor noștri mureșeni.

Pe cei aflați în responsabilități publice i-am îndemnat să-și îndeplinească sarcinile în mod conștiincios, în frică de Dumnezeu și cu respect față de oameni. Pe elevii din școli, i-am povățuit să fie receptivi la lecțiile predate de către dascălii lor și să acumuleze cunoștințe folositoare pentru viață. Iar, pe preoții parohi i-am sfătuit să dea dovadă de zel apostolic în activitatea lor pastorală și misionară. Eu cred că dacă fiecare dintre noi, la locul în care se află, ar valorifica timpul și talanții, lumea aceasta ar putea deveni mai bună, mai frumoasă și mai prosperă.